söndag 25 oktober 2009

Tips till blivande tvillingföräldrar!

Nedan kommer lite tips till andra blivande tvillingföräldrar. Då ni säkert läst en del böcker redan så vet ni nog redan en hel del, här kommer dock lite egna erfarenheter som jag gärna vill dela med mig av. Misstag som jag gjort men som ni inte behöver göra etc.
Observera att detta är tips för bebis stadiet och upp till 15 mån...

(Bilden är tagen dagen före inskrivning,
2 dagar senare så kikade de ut!)

Att räcka till Den maktlöshet en att inte räcka till som tvillingmamma går nog inte att beskriva. Mitt tips till andra mammor är att försöka att tänka - En i taget! Om båda ligger och gnäller/skriker och vill upp samtidigt, sätt den ena i baby sitter med en leksak och försök att trösta den andra i famnen så gott det går. Man får helt enkelt acceptera att man tyvärr inte har fler armar än två!!! Och DU...de dör inte för att de får skrika lite, det tränar bara deras lungor lite extra! Detta är nog något som en enbarnsförälder kanske har svårt att förstå då de inte varit i situationen själv. Det svåraste är nog att man aldrig vänjer sig med att just inte räcka till men en tröst är att det blir bättre ju äldre de blir. Mina tjejer är snart 16 mån och nu kan de ju faktiskt komma och sätta sig i mitt knä, ge kramar eller pussar när de själva vill! Så skönt!!! Den tuffaste tiden är nog absolut bebis stadiet då de varken kan krypa eller kräla...bara skrika...men tiden går fort så det är bara att försöka att ta en dag och bebis i taget!

Mat och Sov scheman Ända sedan de var nyfödda så hade vi sov och matscheman. De hjälpte oss då vi hade problem med att de inte ville sova på natten...det vi kom på var att de sov för mycket på dagarna. Tidigt så införde vi endast 2 sovpass om dagen eller max 3 h sömn! De fick då sova en lur på FM mellan ca 09:30-10:30 och på EM mellan ca 14:00-15:30. När de var ganska så precis 15 mån gamla så införde vi endast 1 sovpass på ca 2 h/dag. De sov då mellan 12:00-14:00.

Att amma båda samtidigt kan underlätta rätt mycket men kan också vara oerhört påfrestande för sin egen kropp med konstiga sittställningar, pumpa bröst och mjölkstockningar. Pappan måste ju även vara involverad med att lägga till småttingarna till bröstet, lite svårt att klara detta helt själv...Jag såg detta som en väldigt mysig tid att kunna ha båda vid bröstet samtidigt! Mitt tips, njut av denna tid för den kommer aldrig igen!

Att ha dem i fas med varandra underlättar för de allra flesta tvilling föräldrar! Kan vara skönt att ha lite egentid med var och en ibland men i längden så orkar man inte. Att inte få vila varken på dagen eller natten utan allt är endast mat, mat och mat för bebisarna knäcker en tillslut. Underskatta inte sömnen då den är så viktig både för att du ska orka vara en bra mamma och fru!
Lite tuffare ibörjan innan man kommer underfund med hur man sköter två st samtidigt men det är rätt enkelt efter ett tag! Underhålla är ordet här, medans man matar eller sköter den ena så får den andra ligga i baby gymmet och leka med tex något gosedjur! Sedan så är jag säker på att tvillingarna tycker att det är roligt att få titta, känna och leka med varandra istället för att bara vara med mamma hela tiden!

Amma eller flaska Om man har mycket mjölk och det räcker till båda barnen så är det ju toppen bra, skyddar ju även dem ifrån att åka på magsjuka och annat! Nackdelen är väl att man blir otroligt lås som mamma så om man känner att man vill komma iväg och göra något annat än att bara sitta och amma så är flaska ett bra alternativ! Är dock inte så roligt om barnen börjar att vägra flaska...vilket mina gjorde...då har man ju inget val!!!

Sova i samma rum eller var sitt? Detta är nog helt inviduellt, beror helt på tvillingarna hur det är. Våra tjejer sov först i samma säng med en liten ihop rullad handduk i mitten, sedan skavfötters och sedan i varsin spjälsäng. De började dock störa varandra på natten så mycket så vi tog ett beslut att flytta isär dem i var sitt rum! De sov fortfarande oroligt men mycket bättre, nu väckte de ialla fall inte varandra! Vi vet dock att det går otroligt bra för dem att sova i samma rum nu då vi inte hade några andra val på vår första utlands resa! Kanske vi testar och flyttar ihop dem igen någon dag!

Nej! Det är inte lätt när man ska börja att lära dem vad som är rätt och fel, men en sak märkte vi väldigt tidigt och det är att om man ska säga - NEJ! till något som någon av dem gör precis då är det viktigt att man går fram till den tvillingen och markerar annars så kan den andra tvillingen tro att hon/han gör fel . Det var en incident där vi sa - Nej till Olivia då hon skulle dra i sladden, då Cornelia också slänger sig ner på golvet och blir jätte, jätte ledsen då hon tror att hon gör något fel. Blev då så konstigt att vi fick trösta Cornelia och glömde bort att det var Olivia som för tillfället behövde avledas...hur som helst så blir de lätt förvirrade om man inte är tydlig nog och får fram sitt budskap.

Aj aj ordet! Vad jag märkt med detta ord är att det istället triggar barnet att fortsätta istället för att de förstår att de inte får tex dra i sladden. Missbruka inte detta ord, hitta på något annat ord istället eller välj dina tillfällen.

Rucka aldrig på rutiner...För att barnet inte skall bli helt förvirrat så är det fördel om man kan komma in i rutiner tex för läggning för natten etc! Om man tex bestämt sig för att barnet ska sova för natten och lagt det i sängen så ta inte upp barnet igen för att du tycker att det verkar piggt...!!! Egen erfarenhet av just det = Total Kaos!!! Viktigt att mamman och pappan är enade om beslut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar