söndag 17 januari 2010

tomatfocaccia

Ja nu är denna helg snart förbi, här kommer en liten summering.

Fredag: Öppnis för sista gången och träffade så mycket goa föräldrar och barn. Efter mycket protester så tog jag mig tillslut därifrån och väl hemma så somnade de utan några alls protester. När tjejerna sov så satte jag igång och baka 2 satser tomatfocaccia. Det har blivit lite av en favorit härhemma och eftersom jag ändå har lite extra tid nu då vi redan lagt tjejerna så skriver jag ner receptet då det är såååå gott! Nedan kommer först ett grund recept på bröd som jag också varmt rekommenderar att ni testar, blir väldigt luftigt och är smaskens gott.

Grundrecept för bröd
50g färsk jäst eller 1 pkt torkad jäst, 14 g
1/2 msk honung (eller socker)
6 1/4 dl ljummet vatten
1 kg vetemjöl special
1 1/2 msk salt
+ lite extra mjöl att pudra med

Gör så här:
  1. Lös jäst och hounung (eller socker i hälften av det ljumma vattnet)
  2. Häll upp mjöl och salt på en ren arbetsyta eller i 4 l bunke. Gör en fördjupning i mitten och hälll i degspadet. Gör cirkelröresle med den ena handens fyra fingrar, börja inifrån och med mer och mer mjöl för varje varv tills all degvätska har suguits upp. Häll sedan resten av det ljumma vattnet och arbeta ihop till en fuktig deg.
  3. Knåda! Varning...det kommer att bli kladdigt så ha mer mjöl i närheten och gnid händerna mot varandra.
  4. Nu ska degen jäsa i ca 40 min (dubbla storleken)
  5. Slå nu ur luften ur degen och forma den som du vill ha den, platt, rund, fylld i form eller på något annat sätt.
  6. Nu ska den jäsas till dubbla storleken igen.
  7. Grädda brödet i mitten av ugnen i 200 grader i ca 20 min


tomatfocaccia
Räcker till 1 stort eller 2 små bröd
1* grundrecept på bröd
600 g körbärstomater
10 msk extra fin jungfruolja
mjöl
1 rejäl näve färsk basilika
havssalt och nymald svartpepper
(jag brukar även ha i gröna oliver och soltorkade tomater)

Gör så här:
Gör iordning degen efter grundreceptet på bröd och låt det jäsa i 40 min. Medan degen jäser så sticker du hål på tomaterna med en kniv och lägger dem i kokande vatten i cirka 30 sek. Häll av kokvattnet ochlåt dem svalna under kallt vatten. Ta bort skalen, försök behålla dem hela om det går. Lägg tomaterna i en skål och häll på olivoljan och ställ dem åt sidan. Slå ut luften ur den jästa degen. Lägg den sedan på ett mjölat bakbord och kavla ut den till 2 1/2 cm tjocklek. Lägg över degen på en bakplåt och tryck ut den så att den täcker hela plåten. Häll på olivoljan och tomaterna och strö över basilikan (+ eventuella oliver och soltorkade tomater). Pressa ner fingrarna i degen, ända ner till bottenpå plåten och tryck till lite. Det här ger brödet dess klassiska form med små fördupningar där oljan hamnar när du gräddar det. Låt degen jäsa till dubbel storlek, strö sedan på salt och peppar och ställ försiktigt in brödet i förvärmd ugn i 220 grader. Grädda på mellanfalsen i cirka 20 min. Droppa på lite extra olja när du tar ut brödet ur ugnen.

Hoppas att det ska smaka!

Lördags: En familje utflykt till Nickis lekland där vi alla fick leka av oss. På eftermiddagen så åkte vi pulka i backen utanför. En skön dag men lite väl mycket gnäll från en viss Cornelia...

Söndags: Idag var vi ute på förmiddagen och åkte lite pulka igen, mysigt och vad fort det går i backen nu. Vi har fortfarande inte köpt hjälmar till tjejerna...får bli vid nästa shopping.

Cornelia har även varit väldigt gnällig en tid nu. Nästan så att man kan tro att hon börjar att bli sjuk...skulle vara toppen då de imorgon ju ska iväg första dagen till nya förskolan i en timme. Nej, hon är helt enkelt inne i en väldigt jobbig fas just nu. Hon skriker och gnäller omvartannat och speciellt är det ju om man säger ifrån och hon inte får som hon vill. Cornelia har varit så här sedan kräk sjukan innan jul...helt plötsligt så kom hon bara in lite för tidigt i 2 års trotsen. Hon har knappt ätit något heller i ca 3 dagar. Idag åt hon väldigt lite frukost, nästan inget mellanmål, lite gröt puro till mellis, smakade knappt på maten vid middagen och sedan så drack hon inte ens upp vällingen till kvällen...vet verkligen varken ut eller in och det är väl bara att hoppas att hon bara är rastlös och att det blir bättre när hon får komma till förskolan.

Olivia är istället lugn och sasad som en filbunke och sitter bara och tittar på sin syster som gnäller och skriker. Ibland så får Cornelia en puss och klapp av sin syster och då smälter man bara och önskar att det alltid var så gulliga mot varandra. Just nu är det mycket leksaker som de bråkar om, tex om Cornelia har hittat något roligt att leka med då kommer Olivia och tar det ifrån henne och slutar med att båda sitter och bölar och skriker på golvet...aj, aj får verkligen ont i öronen och blir helt matt i hela kroppen. - Samsas tjejer!!!

2 kommentarer:

  1. Hej hoppas att inskolningen går bra idag.. Kram från ellenor och Maximilian på öppnaförskolan

    SvaraRadera
  2. Låter som ett gott bröd, ska jag prova!!
    //Malin

    SvaraRadera