fredag 28 januari 2011

Gravid vecka 11

Börjar att känna mig lite mindre illamående och lite mindre trött för tillfället men det kan ju snabbt vända. Jag äter ingenting innan jag kliver upp på morgonen nu dock så små äter jag hela dagarna, dvs först frukost på jobbet sedan blodgrape, sedan lunch, sedan äpple åker hem och så är det middag. Är dock inte sugen på godis utan det är mest frukt och liknande som gäller.

Lite allmän info:
Bebisen väger nu ungefär 8 gram och är 4.4 till 6.1 cm från huvud till rumpa, ungefär motsvarande en stor lime! De tre kommande veckorna kommer längden att fördubblas. Huvudet är fortfarande oproportionerligt stort och utgör nästan halva fostrets längd.

Bebisen
Vecka 11 är den sista veckan innan din bebis lämnar embryostadiet och blir ett foster. Bebisens naglar bildas den här veckan, och de yttre könsorganen börjar att anläggas för att bli färdiga om tre veckor.

Antalet blodkärl i moderkakan ökar drastiskt för att kunna försörja bebisen med näring och syre som behövs för den fortsatta utvecklingen. Innuti bebisen uvecklas de intre organen och matsmältningssystemet.

Som en förberedelse för amningen kan din bebis redan svälja. Den kan också kissa ut det fostervatten som den sväljer. Fostervattnet förnyas kontinuerligt. Den lilla sparkar och rör sig, men är alldeles för liten ännu för att du ska kunna känna det.

Alla viktiga organ har anlagts vid det här laget och fungerar till största delen som de färdigutvecklade organen, men de behöver fortfarande öka i effektivitet och storlek

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar