tisdag 17 december 2013

Smör kola (med mandel och cocos)

Bakade en otroligt smaskig kola med barnen i helgen och den är nästan redan helt slut så den ska det bakas mera av innan julen är här.


SMÖRKOLA

Ha tålamod om det dröjer innan kolasmeten blir seg - tids nog blir det en kula! Underbart god smörkola som passar till alla tillfällen!

Ingredienser
  • 100 g Arla® Svenskt Smör
  • 2 dl Arla® vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 2-3 msk kakao
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 tsk ättikssprit 12%
  • (Om man vill kan man smaksätta med mald mandel el riva lite apelsinskal i) 
  • 1-2 dl mandel 
  • Strö cocos över

Gör så här:

Smält smör i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt övriga ingredienser. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten klarar kulprov ca 15 min i en vid gryta eller ca 30 min i en gryta med mindre botten. Häll smeten på en smord plåt. Låt den stelna något. Skär eller klipp i bitar. Förvara i kyl.

Kulprov: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Kola-kulan ska vara fast till hård.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar